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アメリカでも普通にスーパーでお豆腐売ってます!高タンパク、低脂肪なので、健康意識が高いアメリカ人の間でも人気あります。
We can buy tofu at a regular grocery store in the US. It's a food high in protein and low in fat, so it's popular among people in the US who are health conscious. 

でも、日本人だったらアメリカの豆腐を見て、「え?!なぜ?!」と疑問に思うはず。
But I think Japanese people will look at tofus in the US and be puzzled

なんと、賞味期限が1ヶ月以上あります。
先日ホールフーズで買ったお豆腐の賞味期限は、何と...2018年1月12日!
2ヶ月も大丈夫だなんて!
It's good for more than a month. 
I bought tofu at Whole Foods the other day and the expiration date is...January 12, 2018! 
It's okay for more than 2 months!


何でそんなに長く日持ちするの? Why do tofus last so long? 
簡単に言うと、アメリカのお豆腐は、「充填豆腐」という種類のお豆腐だから。普通の豆腐は、豆乳ににがりを加えてから温めて型に流し込んでます。冷やし固めたらカット、そして包装します。なので、雑菌が入る余地があります。「充填豆腐」は冷たい豆乳ににがりを混ぜて、用意されたパックに充填して密封した後に加熱。そのまま冷まして豆腐状に固めてます。出来上がる過程で熱消毒されていて、しかも工程の途中に人手がまったく介在しないので雑菌が入る余地がありません。なので、お豆腐によっては、半年以上の保存期間を持つことも可能なのだとか。
Simply put, tofus sold in the US are made differently from tofus in Japan. In Japan, soy milk is heated after bittern (nigari) is added, then poured into a mold. Once it's cooled and hardened, then it's cut and packaged. Contamination may occur during this process. The tofus in the US also are made by starting off with soy milk and bittern (nigari), but then they are packaged before it's heated. Once it's packaged, it's heated, cooled, and then hardened. Bacteria is killed off by heat during the process and there are no opportunities for bacteria to enter. So that's why tofus in the US may last for more than half a year. 

なるほど〜。
How interesting! 

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ちなみに上の写真に写ってるのが、私のお気に入りのお豆腐!
Wildwood Organic Tofu (Made from Sprouted Soy Beans)。
ホールフーズで$2ちょっとなので、普通のお豆腐と値段はそんなに変わらない。有機発芽大豆からできてるお豆腐!味も食感も普通の絹豆腐と同じ。
Just FYI, this is one of my favorite tofus!
Wildwood Organic Tofu (made from Sprouted Soy Beans). 
It's sold at Whole Foods for a little over $2, so it's almost the same price as buying regular tofu. It's made from sprouted tofu! The taste and texture is just like any silken tofu. 


今日の英語:
疑問に思う be puzzled 
賞味期限 expiration date
簡単に言うと simply put
型に流し込む poured into a mold
雑菌 bacteria
半年以上保存期間を持つ、半年以上持つ last for more than half a year

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